Zapraszamy na niezwykły pokaz przygotowany przez mareckich kominiarzy.
W najbliższą niedzielę (23 lutego) na sportowo pożegnamy ferie. Przy lodowisku przy ul. Stawowej przygotowaliśmy wiele atrakcji, które pozwolą zapomnieć o tym, że kończy się czas zimowego odpoczynku. Do programu imprezy dodaliśmy jeden element edukacyjny, realizowany w ciekawej formie. Tego dnia mareccy kominiarze zaprezentują, jak prawidłowo palić w piecu na paliwo stałe. Dlaczego to ważne? Rozpalanie od góry w 30 proc. zmniejsza zużycie opału, a jednocześnie zmniejsza wydzielanie do atmosfery szkodliwych pyłów oraz powstawanie sadzy w kominie. Pokaz, zaplanowany na godz. 16.00, zostanie przeprowadzony przez przedstawicieli firmy Zakład Usług Kominiarskich "Dobry Kominiarz" z siedzibą w Markach przy al. Piłsudskiego 47.
----------------------------------------------------------------
Rozpalanie od góry - instrukcja krok po kroku
Rozpalanie od góry jest jednym ze sposobów na dużo czystsze i efektywniejsze spalanie węgla oraz drewna w najpopularniejszych piecach/kotłach/kominkach.
Przed pierwszą próbą palenia od góry warto sprawdzić niżej wymienione kwestie odnośnie kotła, opału, stanu instalacji grzewczej i komina. Ta długa i nudna lista jest po to, aby uniknąć potencjalnych nieprzyjemnych niespodzianek, więc lepiej rzucić na nią chociaż jednym okiem.
Palić od góry można w każdym urządzeniu grzewczym, które ma wlot powietrza pod ruszt, a wylot spalin u góry paleniska. Kwalifikują się m.in:
Gdy nie ma wylotu spalin u góry, ale jest u dołu przy ruszcie – wtedy masz kocioł dolnego spalania, w którym ładowanie paliwa na żar do pełna jest zupełnie prawidłowe – odbywa się według tej samej zasady co w typowym kotle rozpalonym od góry, tylko że do góry nogami.
Gdy wyloty z paleniska są dwa: i u góry, i u dołu – wtedy masz kocioł górno-dolny, w którym prawdopodobnie nie uda się rozpalić od góry, zwłaszcza gdy górny wylot jest kilkucentymetrowy. Co z tym można zrobić, dowiesz się w artykule o kotłach górno-dolnych.
Najważniejsza sprawa to względna szczelność kotła. Rozpalając od góry ładujesz kocioł nawet do pełna – więc temperatura musi się dać kontrolować poprzez dopływ powietrza:
Rozpalić od góry można każde paliwo, z którym dany kocioł sobie ogólnie radzi i dla którego jest sens to robić: węgiel dowolnego pochodzenia i ceny, zarówno drobny jak i grubszy, drewno, brykiety z czegokolwiek itd. Potrzeba tylko i aż tyle, by powietrze było w stanie przejść przez grubszą warstwę opału.
Sprawdź, czy masz drożny i sprawny komin. Zarośnięty sadzą lub co gorsza zasmolony komin może zapalić się w każdej chwili i puścić z dymem cały budynek! Jeśli patrząc od góry u wylotu komina zauważasz warstwę sadzy na ściankach ponad ~2mm, to znak, że warto go wyczyścić (bo niżej jest już sporo więcej). Jeśli masz skomplikowane relacje z kominiarzem, a nie brak ci umiejętności i rozsądnej odwagi, możesz zrobić to sam. Ale i tak najlepiej gdyby komin raz na rok obejrzał profesjonalny kominiarz, który wykryje problemy nie zawsze dla niefachowca widoczne.
Pierwsze rozpalenie od góry
Po zastosowaniu opisanych wyżej działań masz już oczyszczony z sadzy, sprawny i bezpieczny kocioł. Pora na pierwszą próbę rozpalenia od góry. Poniższe kroki wyglądają identycznie niezależnie od tego, czy kocioł pracuje na naturalnym ciągu, czy jest wyposażony w nadmuch (jedynie tego drugiego nie tyczą się uwagi o ustawianiu dopływów powietrza).
źródło: https://czysteogrzewanie.pl
Pokaz prawidłowego rozpalania w piecach to kolejny element walki ze smogiem realizowany przez naszą gminę. Przypominamy również o zakazie spalania odpadów w instalacjach grzewczych budynków.
SPRAWDŹ JAKOŚĆ POWIETRZA W MARKACH
WOŚ
19 lutego 2020, godz. 12:28
#Środowisko
© Miasto Marki 05-270 Marki, Al. Piłsudskiego 95, 22 781 10 03
BYCHOWSKI - strony internetowe, sklepy internetowe - Marki, Warszawa