bip.marki.pl facebook.com instagram.com twitter.com youtube.com

Internetowa Gazeta Domowa - wydanie na majówkę

Zapraszamy do lektury pożegnalnego numeru biuletynu.

Przed nami najdziwniejsza majówka w tym stuleciu. Gdy było całkiem normalnie, część z nas dziś rozpoczęłaby pakowanie przed wyjazdem nad morze, w góry, nad jezioro, do rodziny (niepotrzebne skreślić). Chyba nie pomylimy się, jeśli napiszemy, że w tym roku większość z nas zostanie w domu. Dlatego ten numer biuletynu w ogromnym stopniu poświęciliśmy pomysłom na spędzenie wolnego czasu.

Mamy jednak nadzieję, że już niedługo (konkretnie od 4 maja) będzie dużo łatwiej. Owszem, nadal podlegamy ograniczeniom, ale jest ich coraz mniej. Innymi słowy, obieramy (wreszcie, choć powoli) kurs ku normalności. Otrzaskaliśmy się już z zagrożeniami, wiemy jak postępować i czego unikać. Coraz więcej osób pojawia się w przestrzeni publicznej. Ryzyko zawsze pozostanie, ale życie toczy się dalej. Dlatego to już ostatnie wydanie „Internetowej Gazety Domowej”. Dziękujemy, że byliście z nami. My nadal z Wami będziemy. Nie rezygnujemy z bieżących informacji. Będziecie je znajdować na stronie marki.pl, na którą serdecznie zapraszamy!

 

Informacje dnia

Od 4 maja będą czynne galerie handlowe, hotele i niektóre instytucje kultury. Komunikat rządu w linku

 

Zakład Ubezpieczeń Społecznych przywraca standardową obsługę w swoich placówkach. LINK

 

Czy koronawirus może się przenosić za pomocą żywności? Jakimi kanałami może się przemieszczać? Co powinien robić świadomy konsument? Czy jeść na ulicy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań przygotował Główny Inspektorat Sanitarny. LINK

 

Pracownicy Zakładu Usług Komunalnych przygotowują trzy boiska do otwarcia po majówce. Więcej w linku 
 

Poznaliśmy laureatów konkursu „Psotnik zgubił się w Markach”. Wyniki TUTAJ

 

Żeby się nie nudzić

"Cirque du soleil" to chyba najsłynniejszy współczesny cyrk na świecie. Ponad godzinne przedstawienie w jego wykonaniu  możecie zobaczyć TUTAJ
 

Chwila wytchnienia i rozrywki na dobrym poziomie. „Amoroso” to autorski projekt Artura Barcisia, który zakochany w melodyjnych włoskich piosenkach z lat 60. i 70. stworzył muzyczne widowisko o miłości i tęsknocie. Usłyszycie wiele włoskich hitów. Początek 3 maja o godz. 20.00 LINK 
 

Hanka Bielicka to legenda polskiej sceny. Przez większość życia był związana z Teatrem Syrena. Przypomni on jej benefis pod nazwą „55 kapeluszy Pani Hani” nagrany w 1994 r. Wydarzenie będzie można obejrzeć od 1 do 3 maja. LINK

 

Przeżył wiele – to mało powiedziane. Poeta Władysław Broniewski walczył w legionach, siedział w komunistycznym więzieniu, sławił Stalina, był dopieszczany przez władze PRL. Postać pełna pęknięć w spektaklu Teatru Wybrzeże. Do obejrzenia od piątku od godz. 17.00 TUTAJ
 

Pisarze dobrze opisali przyszłość, w której już żyjemy. 2 maja TR Warszawa zaprasza na spektakl „Robert Robur”. Pod pretekstem kryminalnej historii widzimy świat, który kiedyś wydawał się fantastyką, a jutro okaże się rzeczywistością. Początek o godz. 19.00 LINK


Komedia Aleksandra Fredry w wersji baletowej. „Mąż i żona” na deskach Teatru Wielkiego i Waszych ekranów. TUTAJ
 

2 maja dzieci mogą obejrzeć spektakl „Karmelek”. Jego bohaterem jest wiejski piesek, który poszukuje czegoś nadzwyczajnego, czym mógłby się podzielić. W tych poszukiwaniach pomagają mu Krowa, Owca, Kura i Kogut. Początek 2 maja o godz. 17.00. LINK

 

Teatr Muzyczny Capitol zagrał również dla dzieci. W sieci możemy obejrzeć przedstawienie „Trzy krasnoludki” na podstawie Jana Brzechwy. „Mnóstwo emocjonujących zdarzeń, prześmieszne zwroty akcji, pogodna muzyka, wypełniająca sceniczny mikroświat: to wszystko spodoba się dzieciom, a rodzice i dziadkowie z pewnością docenią lekkość żartu, którym przyprawiona jest ta historia – czytamy w opisie. LINK TUTAJ

 

W związku z pandemią warszawskie ZOO jest nieczynne. Ale jego pracownicy nie czekają z założonymi rękami Zapraszają dzieci do wspólnych wirtualnych wycieczek po stołecznej placówce. Niemal codziennie o godz. 14.00 LINK


„Piękni czterdziestoletni” to cykl spotkań z twórcami, których debiut przypadł na przełom XX i XXI wieku. 30 kwietnia będzie można posłuchać rozmowy z aktorem Adamem Woronowiczem. Zapis będzie dostępny od czwartku od godz. 19.00 TUTAJ

 

1 maja o 20.30 Teatr Współczesny zaprasza na przedstawienie „Największa świętość”. Na scenie plejada gwiazd m.in. Maciej Englert, Joanna Szczepkowska i Paweł Wawrzecki. LINK

 

W trakcie pandemii muzycy wykazują się kreatywnością i koncertują z domu. W poniedziałek, 1 maja, zagrają dla Was The Dumplings m.in. laureaci nagrody muzycznej Fryderyk.  LINK

 

Wodociąg Marecki przypomina o konkursie na stworzenie gry planszowej. Zobaczcie krótki film na ten temat LINK

 

Zdjęcie dnia

 

Tak zmienia się kolejna kamienica Briggsów

 

Co obejrzeć

W ogólnodostępnej TV

Czwartek – 30 kwietnia

Alibi.com, komedia, TV Puls, 20.00

Raj na ziemi, komedia, TVN7, 20.30

Śmietanka towarzyska, komedia, TVP2, 21.15

Nigdy w życiu!, komedia romantyczna, TVN, 22.30

Oczy szeroko zamknięte, thriller, TV6, 23.00

 

Piątek – 1 maja

C.K. Dezerterzy – cz. 1, komedia, TVP2, 18.35

Sami swoi, komedia, Polsat, 20.00

Mission : Impossible IV – Protokół duchów, film sensacyjny, TVN, 20.00

Niania w Nowym Jorku, komedia romantyczna, TVP2, 21.15

Green Lantern, film S.F., TVN 7, 21.30

Cienka czerwona linia, dramat wojenny, Polsat, 22.55

Szef, komedia, TVP2, 23.05

 

Sobota – 2 maja

C.K. Dezerterzy – cz.2, komedia, TVP2, 18.40

Ciekawy przypadek Benjamina Buttona, melodramat, TVN, 20.00

Madagaskar III, film animowany, Polsat, 20.05

27. sukienek, komedia romantyczna, TVP2, 20.55

Dorwać Wattsa,  komedia sensacyjna, TVP2, 22.55

Teoria wszystkiego, film biograficzny, TVN, 23.20

 

Niedziela – 3 maja

Po prostu być, komediodramat, TVP2, 18.30

Iron Man III,  film przygodowy, TVN7, 20.00

Iluzja, thriller, TV Puls, 20.00

Jupiter intronizacja, film S.F., TVN, 21.30

Kamerdyner, dramat historyczny, TVP1, 22.25

 

Co przygotować w kuchni

Majówka w domu? Hmm, pachnie grillem w ogrodzie. Przygotowaliśmy dzisiaj dla Was kilka propozycji. Ich opisy zebrała Ada Gajek. Ostrzegamy, że po lekturze zrobicie się głodni...

 

Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulką

Składniki

- 8 kaszanek średniej wielkości

- 5 - 8 ząbków czosnku

- 2 duże jabłka (najlepiej twarde, winne)

- duża cebula (mogą być też dwie mniejsze: jedna biała, druga czerwona)

- 2 łyżki tymianku (suszonego lub świeżego) – można zastąpić majerankiem

- sól, pieprz

- olej do natłuszczenia folii

- folia aluminiowa

Przygotowanie

Czosnek, cebulę oraz jabłka obierz (z jabłek usuń też gniazda nasienne).

Czosnek pokrój w cienkie plastry. Cebulę w piórka. Jabłka w ćwiartki, a potem w plasterki.

Kaszankę pokrój na mniejsze części, zdejmij skórkę, przełóż na folię aluminiową natłuszczoną od wewnątrz olejem. Obłóż jabłkami, czosnkiem, cebulą. Posyp ziołami i przyprawami. Zawiń w folię aluminiową, zostawiając wokół kaszanek trochę wolnej przestrzeni. Łączenie folii powinno znaleźć się na górze.

Rozpal grill. Paczuszki z kaszanką przełóż na środkowy ruszt. Grilluj około dziesięć minut.

Gotowe kaszanki przełóż na talerze. Podawaj z chlebem lub z pieczonymi ziemniaczkami. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.

 

Ziemniaki z grilla

Składniki

- 0,5 kg młodych ziemniaków

- szczypiorek/koperek

- czosnek

- masło

- sól, pieprz

- folia aluminiowa

Przygotowanie

Młode ziemniaki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze części. Możesz je obrać jeśli takie wolisz. Przygotuj papiloty z folii aluminiowej. Zapakuj do nich po 4-5 kawałków ziemniaki, ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę masła, około pół garści szczypiorku lub koperku. Całość posyp solą i pieprzem. Zawiń papiloty i opiekaj na grillu przez około 30 minut.  Sprawdzaj miękkość patyczkiem lub wykałaczką. Podczas grillowania obracaj co jakiś czas papiloty z ziemniakami.

 

Szaszłyki warzywne z grilla

Składniki

cukinia – 2 sztuki – grube plastry

bakłażan – najlepiej o mniejszej średnicy -grube plastry

pieczarki - najlepsze będą małe, mają być nabite w całości

cebula - najlepsza mała – dymka, szalotka – w całości, lub grubsze plastry zwykłej

papryka - czerwona, zielona, żółta – duża kostka, wielkości pozostałych warzyw

szparagi – przekrojone na mniejsze kawałki

sól, pieprz, ulubione zioła

oliwa

patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Warzywa pokrój w kawałki podobnej wielkości, aby miały szansę ugrillować się w jednym czasie. Polej oliwą, oprósz przyprawami i ulubionymi ziołami.  Niech przez chwilę „poleżakują” w przyprawach z oliwą. Nabijaj na przemian warzywa na patyczki.

Najlepiej grillować używając tacki aluminiowej, wtedy warzywa nie są spalone. Pamiętaj, żeby przekręcać szaszłyki podczas pieczenia.

Można do takich szaszłyków dodać także ser (oscypek, halumi) lub inne warzywa, które lubicie – świetnie sprawdza się z grilla kalarepa czy świeży ananas.

Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielnie. Smakuje najlepiej z sosem czosnkowym lub tzatziki.

 

Sos tzatziki

Składniki

- 200 g jogurtu greckiego

- 2-3 mniejsze ogórki gruntowe - 140 g

- ząbek czosnku

- łyżka delikatnej oliwy

- większa szczypta soli

- ewentualnie siekane zioła: koperek, pietruszka, oregano

Przygotowanie

Ogórki obierz i bardzo drobno posiekaj. Jeśli masz ogórki węże lub Twoje ogórki są mocno dojrzałe i mają wodniste gniazdo nasienne, to wytnij je i nie dodawaj do sosu. Ogórki polecam szatkować na bardzo drobne kawałki. Możesz po poszatkowaniu oprószyć je jeszcze solą, a po kilku minutach odlać wodę, którą puszczą. Nie robię tego, gdy używam młodych ogórków gruntowych. Ogórki można też zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Zdecydowanie polecam jednak wersje szatkowaną.

Bardzo drobno poszatkuj też ząbek czosnku. Jeden, średniej wielkości ząbek jest wystarczająco wyczuwalny w sosie. Jeśli jednak wolisz, by sos tzatziki był mocniejszy, to możesz dodać trochę więcej czosnku. Uważaj jednak z ilością. Czosnek świeży ma bardzo mocny smak. Obrany czosnek można też śmiało przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na mini tarce do warzyw. Do miski z jogurtem dodaj posiekany ząbek czosnku oraz drobno posiekane ogórki i większą szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj. Ja na koniec polałam sos łyżką delikatnej oliwy, ale możesz też wymieszać ją razem z jogurtem i ogórkami.Do sosu tzatziki bardzo często dodaję jeszcze siekany koperek oraz małą łyżeczkę soku z cytryny. Jeśli lubisz zioła w sosach, to możesz też użyć natki pietruszki. Świeże listki oregano oraz tymianek też będą idealne do tego rodzaju sosu.

 

Sałatka z grillowanymi warzywami:

Składniki

sos

2 -3 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę

 

warzywa

1 bakłażan, pokrojony w plastry - grillujemy

średnia cukinia, pokrojona w plastry, razem ze skórką- grillujemy

1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki- świeża, nie grillujemy

4 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

4 duże pomidory pokrojone w grubszą kostkę - świeże

pieprz, sól

posiekana  natka pietruszki lub  bazylii

200 g sera feta – można pominąć, jeśli nie chcecie sałatki z serem

 

Przygotowanie

sos

Mieszamy ze sobą 2- 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku. W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.

 

warzywa

Pokrojone warzywa wkładamy do sporej miski. Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.Warzywa kładziemy partiami na grillu, obsmażamy z obu stron. Przestudź teraz warzywa. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę. Wymieszaj. Posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy zieleniną.

 

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla

Składniki

cztery piersi kurczaka

 

Marynata

sok z 1/2 cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Sos grecki

1 opakowanie jogurtu typu greckiego

4 drobno posiekane cebulki dymki

5 rozdrobnionych ząbków czosnku

1 drobno posiekana papryczka chilli (bez pestek)

4 łyżki posiekanych listków kolendry

 

Przygotowanie

Do miski wlewamy sok z 1/2 cytryny. Do niego dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Myjemy i osuszamy piersi z kurczaka i zalewamy je marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 min.

Jogurt grecki mieszamy z posiekaną cebulką dymką i czosnkiem. Następnie dodajemy chilli bez pestek i kolendrę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.

Po wyjęciu z marynaty piersi kurczaka grillujemy po 10 min z każdej strony.

 

Grzanki z grilla

Składniki

ulubione pieczywo – pokrojone w kromki – w zależności od ilości osób – po 3-4 kromki na osobę

ok. 200 gram masła

4 - 5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)

posiekane zioła (koperek, natka, tymianek, szczypiorek) – wedle uznania

sól, pieprz

ser gorgonzola

Przygotowanie

Przygotuj masło czosnkowe – masło zmieszaj z czosnkiem i przyprawami oraz z ziołami. Pieczywo wrzuć na grilla i podpiecz z obu stron. jeszcze ciepłe smaruj masłem czosnkowym .

Na znajdujące się na grillu pieczywo możesz położyć ser gorgonzola. Taka grzanka  z serem smakuje najlepiej posypana szczypiorkiem i z plastrem pomidora.

 

Faszerowane pieczarki z grilla

Składniki

400 g dużych pieczarek - 5 sztuk

5 łyżeczek oleju

po pół płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki

 

farsz

200 g sera gorgonzola

2 łyżki oliwy

pęczek natki pietruszki

pół czerwonej papryki

3 łyżki soku z cytryny

płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania farszu do pieczarek z grilla. W misce umieść razem: posiekaną natkę pietruszki, ser gorgonzola, oliwę, bardzo drobno posiekaną paprykę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj sobie kilka większych pieczarek. Ważne jest, by kapelusze były dość szerokie i równe. Będzie Ci je łatwiej faszerować. W małej miseczce umieść razem 5 łyżeczek ulubionego oleju roślinnego lub oliwy oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki. Całość zamieszaj. Przy pomocy pędzelka kuchennego wysmaruj od zewnątrz kapelusze. Najważniejsze jest dokładne posmarowanie olejem samych brzegów pieczarek.  Tak przygotowane kapelusze pieczarek układaj na dobrze rozgrzanym grillu. Najlepiej bezpośrednio na nagrzaną kratkę grilla. Optymalna temperatura nie powinna przekraczać 210 stopni. Najpierw pieczarki ułóż kapeluszem do góry. Bardzo dużo zależy też od tego, jak wysoko nad ogniem/żarem jest umieszczona kratka. Dlatego też zawsze polecam kontrolować stan podpieczenia warzyw. Szykuje się je znacznie szybciej niż mięso, więc polecam dosłownie stać nad grillem. Po trzech minutach możesz przewrócić je na drugą stronę. Tutaj polecam już użyć długich szczypiec.Na odwrócone kapusze wyłóż przygotowany wcześniej farsz. Polecam użyć dłuższej łyżki. Pieczarki z farszem potrzebują około 8-10 minut, by można je było zdjąć z kratki grilla.

 

Grilowane gruszki

Po przeczytaniu tytułu pewnie część z nas zadaje sobie pytanie, czy to jest w ogóle możliwe. Owszem, najlepiej z migdałami i orzechami. Więcej na ten temat na blogu „Cztery fajery”.

 

Co przeczytać

„Wróżka Prawdomówka” Matt Haig

Zabawna i urocza opowieść o wróżce, która musiała mówić prawdę. Każdego dnia i gdziekolwiek by się znalazła. Niestety nasza Wróżka nie lubi swojego życia, bo jak tu cieszyć się dniem, gdy wiesz, że ludzie Cię unikają, bo powiesz im coś czego nie chce słyszeć? Sytuacja się zmienia, ale co się stało, że Prawdomówka odnalazła szczęście musicie dowiedzieć się sami. To pięknie wydana książka z mnóstwem wspaniałych czarno-białych ilustracji do tego z bardzo ważnym przekazem w środku.

Jolanta Buczyńska-Bobel

 

Słowo od redakcji

Na koniec tego wydania jeszcze podziękowania. Jesteśmy wdzięczni wszystkim instytucjom – zarówno mareckim jak i ogólnopolskim - za to, jak świetnie zareagowały w czasie epidemii. Tylu ciekawych propozycji spędzenia czasu w domu, mimo tak trudnych okoliczności, jeszcze w internecie nie widzieliśmy. To była i jest kreatywność przez duże „K”.

Składam również podziękowania osobom, które współtworzyły internetowy biuletyn. Wieloma ciekawymi propozycjami zasypywała nas Aleksandra Jankowska, dyrektor Mareckiego Ośrodka Kultury im. Tadeusza Lużyńskiego. Mnóstwo recenzji napisała Jolanta Buczyńska-Bobel z Biblioteki Publicznej w Markach. Inspiracjami dzieliła się Ada Gajek, która ponadto wychwytywała literówki i błędy przed opublikowaniem biuletynu. Mogłem też liczyć na podpowiedzi od Moniki Banaszek z Centrum Aktywności Fabryczna 3, od radnego Pawła Pniewskiego oraz na kulinarny wkład od autorów blogu „Cztery fajery”. I na koniec podziękowania dla burmistrza Jacka Orycha – przede wszystkim za pomysł stworzenia newslettera. Bez wsparcia tych wszystkich osób biuletynu na czas epidemii nie udałoby się stworzyć.

Tadeusz Markiewicz

TM/WPZ
30 kwietnia 2020, godz. 07:29
#Koronawirus #Miasto

zdjecie
fot. 1

Menu

© Miasto Marki 05-270 Marki, Al. Piłsudskiego 95, 22 781 10 03

BYCHOWSKI - strony internetowe, sklepy internetowe - Marki, Warszawa

skocz do góry